Skip to content
Home » Algemeen » Waar komt onze stroom vandaan in 2030? Biomassa: De schrik van het klimaat

Waar komt onze stroom vandaan in 2030? Biomassa: De schrik van het klimaat

Schermafbeelding 2018-11-03 om 21.50.47

Vandaag 3 november 2018 in de papieren versie van het NRC en gisteren al op Internet. De schrik van het klimaat! Waar komt onze stroom vandaan in 2030. Schrijf deze datum in uw agenda en kijk over 11 jaar of het allemaal gaat kloppen. Ik kan u verzekeren dat het niet gaat kloppen. Over 11 jaar zou 80% van onze energie uit zon en wind komen. We zijn daar al vele jaren mee bezig en zitten nog niet eens op 6% zon- en windenergie, alle goede bedoelingen ten spijt. Wie moet al die windmolens gaan bouwen en waar en wie moeten al die windmolens gaan plaatsen, 14x meer dan we er nu al hebben. En wat voor natuurproblemen komen er nog op ons af, als we het alleen maar hebben over vogels en zeedieren en in de logistiek, de scheepvaart. En wie gaan al die windmolens onderhouden? En waar zouden we al die noodzakelijke zonnepanelen moeten plaatsen?

Thuis stroom van de accu van mijn auto? Maar steeds meer mensen doen de auto de deur uit. Gemeenten maken geen parkeerplaatsen meer in woonwijken of mijn auto kan helemaal niet voor de deur worden geparkeerd. Hoe moet dat dan? En hoe doen we dat met appartementen. Parkeren gaat een fortuin kosten. Amsterdam wordt nu al 7,50 per uur.  2030 is over 11 jaar. Iedereen weet toch hoe snel de tijd gaat. De enige tijd die van je af gaat is de AOW leeftijd. De overige tijd komt steeds sneller naar je toe. Of toch kernenergie? Dat kan je wel vergeten. Die staan er niet over 12 jaar. Besluitvorming en complexiteit maken dat onmogelijk. Afhankelijk worden van stroom van onze buurlanden? Maar die hebben waarschijnlijk dezelfde problemen als wij. Dus wat zou je daar moeten halen?

Voorbeeld van een elektriciteitscentrale op biomassa

De aap komt al gauw uit de mouw. Kolencentrales moeten dicht, dus op windstille dagen hout gaan stoken! Hout stoken? Maar dat genereert toch 15% meer CO2 dan steenkool? Waarom niet op gas? Aha, niet zo handig met de CO2 heffingen. Duizelt het u al? Ga nog maar even rustig zitten. Dat hout oftewel Biomassa wordt nog gesubsidieerd ook. De Amercentrale alleen al 1,2 miljard Euro voor de komende 8 jaar om 15% meer CO2 te geven in vergelijking met steenkool en 100% meer CO2 in vergelijk met aardgas. Hout kan de pieken en dalen van de wind en de zon opvangen, het tweede leven van de kolencentrales. In het artikel wordt gevraagd, wie dat allemaal gaat betalen, want de Amercentrale is niet de enige. Er staan misschien wel 10 van die centrales. Het antwoord is eenvoudig. Het geld groeit niet aan de bomen. U en ik betalen dus. Bovendien steken we die bomen in de fik en kan er geen geld meer aan groeien. Het bosarsenaal krimpt met 40 voetbalvelden per minuut.Het grote raadsel.

Hoe zit dat dan met de term CO2 neutraal? Dat bestaat alleen in Brussel en Den Haag, want er is helemaal niets CO2 neutraal aan het stoken van hout. Het verwijderen, zagen, schudden, persen, transporteren, drogen, koelen, zeven en wat er allemaal niet meer met dat hout gebeurt, kost heel veel energie. Daarbij komt dat het slecht is voor de gezondheid en voor het milieu, tenzij er nieuwe technieken zouden komen, die dit voorkomen. De bomen die nieuw geplant zouden worden hebben heel wat tijd nodig om weer dezelfde hoeveelheid CO2 op te nemen en wij verbranden het bijzonder snel. Maar als we die bomen nu gewoon zouden laten staan? Dan gaan die bomen verder met het opnemen van CO2 van andere bronnen en ook nieuwe bomen die wij zouden planten doen dat ook. Daar hoeven we geen bomen voor te rooien. Die bomen zien geen verschil tussen CO2 van bomen die wij verbranden of  CO2 van de industrie of van het verkeer. Dus laat die bomen maar lekker staan. Dan kan je beter gas of steenkolen verbranden, want die nemen geen CO2 op voor je het verbruikt, die bomen wel. Dan is die subsidie ook niet nodig, hoeft de energiebelasting niet omhoog en blijven de financiën van u en mij gespaard. Lees vergeet niet: Hout is grondstof, geen brandstof.

Het grote raadsel: Maar hoe kan dit dan toch allemaal gebeuren? Dat is een boekhoudkundig trucje van Brussel en de lidstaten inclusief Den Haag doen daar aan mee. Men besloot CO2 van Biomassa en hout niet mee te tellen. Een boekhoudkundig trucje om de Klimaatdoelen van Parijs makkelijker te halen. Ik kan het niet mooier maken. We worden dus bij de neus genomen en onze portemonnee wordt leeggeroofd om al die subsidies te kunnen betalen.

Lees hieronder het complete artikel uit het NRC

NRC 2-11-2018 Waar komt onze stroom vandaan in 2030?

Ook Lubach nog een keer zien over groene stroom? Druk hier op Lubach.

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.