Skip to content
Home » Algemeen » Winterswijk begrijpt het

Winterswijk begrijpt het

Winterswijk

Bijna in Duitsland ligt Winterswijk in het meest oostelijke deel van de Achterhoek en behoort tot de Provincie Gelderland. Met haar bijna 29000 inwoners is het een Gemeente waar men elkaar kent, waar het nog gemoedelijk is. Men zal in zo’n gemeente niet gauw een klacht indienen indien de buren de lucht vervuilen. Daarom is het goed dat de Gemeente Winterswijk duidelijk is in haar communicatie. In haar nieuwe beleidsdocument “Nieuwbouw zonder aardgas”, maakt zij haar inwoners duidelijk dat “gasloos” ook “rookloos” moet worden.  In het document staat: “Een houtkachel, pelletkachel of biomassaketel wordt gestookt met hout of houtpellets. Pelletkachels en biomassaketels zijn door hun hogere rendement schoner dan houtkachels, maar stoten meer fijnstof uit dan verwarming op gas of elektriciteit. Dit zorgt voor extra luchtvervuiling. Zeker bij weinig wind is het gebruik in woonwijken niet wenselijk. Bovendien is er lokaal onvoldoende hout beschikbaar om deze brandstof als duurzaam aan te merken. Deze kachels zijn daarom geen duurzame warmtebronnen.”

Het Luchtfonds is blij met deze duidelijkheid, maar heeft nog wat bemerkingen. Pelletkachels en Biomassaketels zijn niet schoner, doch minder smerig dan houtkachels. Daarnaast worden deze pelletkachels en biomassaketels intensiever gebruikt, deze maken dus veel meer branduren, waardoor de bijdrage aan de luchtvervuiling groter wordt. Omdat deze kachels op een hogere temperatuur branden worden de deeltjes nog kleiner en zijn daardoor gevaarlijker voor het menselijk lichaam.

Het had nog beter geweest, indien men, net zoals in Amsterdam, in de nieuwbouw een verbod zou invoeren op Biomassa, pelletkachels e.d.

Zie hieronder het rapport van de Gemeente Winterswijk.

Winterswijk 07-2018 Nieuwbouw zonder aardgas

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.