Skip to content
Home » Algemeen » Wist u dat al? Het klimaat heeft geen rekenmachine !

Wist u dat al? Het klimaat heeft geen rekenmachine !

Klimaat heeft geen rekenmachine

Er gaat geen dag voorbij of er wordt gesproken en geschreven over het klimaat. In Brussel gingen er op 2 december 2018 65.000 mensen de straat op. Vier maal meer dan verwacht. Het klimaat staat vol in de belangstelling. Allerlei berekeningen worden er op losgelaten. Op zich is daar niets mis mee. Het is nu eenmaal noodzakelijk om op basis van de wetenschap berekeningen te maken om te zien wat er noodzakelijk is om de ongewenste opwarming van de aarde tot staan te brengen of in ieder geval zo veel mogelijk te beperken. Na Parijs werd Katowice in Polen het centrum van de klimaatafspraken, midden tussen de kolenmijnen. Opnieuw kwamen 200 landen bijeen om nu meer definitieve afspraken te maken.

We worden met zijn allen bij de neus genomen

Voor Nederland werd afgesproken de hoeveelheid CO2 te beperken met als target in 2030 minus 49% en in 2050 minus 95%. Dat zijn op zich doelstellingen waar je het petje voor af neemt. Daar is heel wat voor nodig om dat doel te bereiken. Maar zit er nog een addertje onder het gras? Helaas moeten wij daar met JA op antwoorden. We worden bij de neus genomen. Kolencentrales moeten zo snel mogelijk sluiten ter voorkoming van CO2 in de atmosfeer, maar mogen wel worden omgebouwd om deels of helemaal op Biomassa te gaan branden. Resultaat bijna 15% EXTRA CO2. Lees hier wat Dagblad Trouw erover schrijft Of kijk hier naar Lubach op zondag over groene energie

Maar hoe kan dat nu? Hoe kan men nu besluiten voor meer CO2 in plaats van minder? En hoe zit dat met aardgas? We moeten van het gas af en wat dan? Indien aardgas wordt vervangen door echt schone energie opgewekt door windmolens, zonnepanelen, WTW systemen of geothermie (aardwarmte), dan gaat het goed. Maar gaan we over op warmtenetten die het warme water krijgen van op biomassa gestookte centrales, dan gaat het heel erg mis. Bij het verbranden van biomassa komt er bijna twee maal meer CO2 vrij dan bij aardgas. De CO2 emissie van vaste biomassa in Kg CO2/GJ is 109,6. Bij het schone aardgas is dit 56,1. Dan hebben we het nog niet over de luchtvervuiling die gepaard gaat met het verbranden van hout, houtpellets en biomassa, o.a. heel veel kankerverwekkend fijnstof. Bij warmtenetten is de hoeveelheid CO2 per opgewekte GJ nog groter. Voordat het warme water de woningen bereikt gaat er een percentage warmte verloren, afhankelijk van de watertemperatuur kan dat oplopen tot 20% op een afstand van 3 kilometer bij warm water van 70 graden. Dan is het niet 2x meer CO2 maar 2,4 maal meer CO2 dan bij aardgas om dezelfde warnte te kunnen gebruiken.

Het klimaat heeft geen rekenmachine

 

Worden we dan bij de neus genomen? Het antwoord is JA. In Brussel is besloten en in Den Haag nam men dit maar wat graag over, om de CO2 emissie die vrijkomt bij het verbranden van hout, houtpellets en biomassa niet mee te tellen. Helpt dat als je een belangrijke CO2-bron niet meeteelt? Nee natuurlijk niet, de natuur maakt dat onderscheid niet. Het klimaat heeft geen rekenmachine. Het klimaat gaat natuurlijk gewoon door met opwarmen. Lees hier hoe het sprookje van Brussel werkt. En om dit sprookje verder te stimuleren worden er in Nederland vele miljarden subsidie ingepompt. Hout verbranden met subsidie met 2 x meer CO2 dan aardgas. Hoe gek kan je het maken? Onze overheid verbrandt als het ware het geld van de Nederlanders in de Energiecentrales en Warmtenetten met Biomassa en subsidieert ten onrechte pelletkachels. Dag oudedagsvoorziening, dag ouderenzorg.

Als men CO2 uit Biomassa wel zoals het hoort zou meetellen, dan wordt het onmogelijk om de klimaatdoelen te halen. Men noemt het CO2 neutraal, maar dat is het niet, zie de houtcyclus hieronder. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn, dan nog helpt het niet. Minus 49% in 2030 is nu eenmaal minus 49% en met iets dat neutraal is kom je er nooit.

 

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.