Home » Houtrook » Is het echt nodig dat kinderen het doen? Op de bres voor schone lucht

Is het echt nodig dat kinderen het doen? Op de bres voor schone lucht

Schermafbeelding 2019-01-14 om 23.20.58

Al jaren proberen volwassen mensen, waarvan men meent dat zij alles op een rijtje hebben, het onacceptabele gebruik van houtkachels, open haarden en pelletkachels aan banden te leggen. Resultaat? Vooralsnog niets. Het beste dat die “grote mensen” kunnen verzinnen is het geven van stooktips.

Verbazend, want als je weet dat iets slecht is voor de gezondheid, hoe kan je daar dan tips voor het gebruik voor geven? Ziet u het voor u? Een gemeente of overheid die u tips geeft hoe u moet roken? Dat weten we toch onderhand wel tot wat voor catastrofale resultaten dat heeft geleid? 25% van de rokers haalt zijn pensioen niet. Stooktips betekent in principe dat er niets mis is met het stoken van hout. Het tegendeel is waar. Hetzelfde geldt voor de adviezen van onze overheid om niet te stoken bij mistig of windstil weer. Mag je dan die andere 340 dagen peer jaar volop stoken? Natuurlijk niet. Stoken is ALTIJD ONGEZOND. Onze overheid geeft verkeerde signalen af. Men zou beter eens kunnen kijken op de website van de GGDEn nu voeren wij actie voor de rookvrije generatie. En die rook van hout dan?
De kinderen van basisschool De Ontdekkingsreis begrijpen het echt niet, waarom de rook van sigaretten niet meer kunnen voor de rookvrije generatie, maar dat zij tegelijkertijd ondergedompeld worden in de rook van al die houtkachels in de winter en al die vuurkorven en tuinhaarden in de zomer, terwijl de rook van het verbranden van hout 12x slechter is dan het meeroken van de rook van sigaretten.

Anna, Duna en Rosa van de Ontdekkingsreis komen in opstand en gaan

OP DE BRES VOOR SCHONE LUCHT 

DE GEVAREN VAN HOUTROOK

Anna van Stappershoef, Djuna Dokter en Rosa Meijer willen dat er maatregelen genomen worden tegen houtrook. De meiden hebben last van de rook in hun straat en mochten hun school, De Ontdekkingsreis in Driebergen, vertegenwoordigen in de jeugdgemeenteraad. Daar deden ze hun voorstel voor schone lucht, liefst helemaal zonder houtrook, uit de doeken.

door Ellis Plokker

Doorn/Driebergen “Het probleem van houtrook is dat het heel slecht is voor je gezondheid,” zegt Djuna Dokter. “In de rook zitten veel gevaarlijke en zelfs dodelijke stoffen en het is niet goed voor het milieu”, vult Rosa Meijer aan. Thuis ondervinden Djuna Dokter en haar ouders veel last van de houtrook van mensen iets verderop in de straat, die bijna continue stoken. ’s Nachts een raam open zetten is niet mogelijk, omdat het erg naar rook stinkt. Haar ouders hebben hen gevraagd om wat minder vaak te stoken. “Maar dat wilden ze niet,” aldus Dokter. Ook in de straat van Rosa Meijer wordt veel gestookt en dat ruikt vies. Bovendien weet ze dat er kankerverwekkende stoffen in de rook zitten, dus dat voelt niet fijn. De meiden zijn 11 jaar oud en willen mensen bewust maken van het feit dat houtrook zo schadelijk is, want veel mensen weten dat niet. Ze zitten in groep 7 en 8 van basisschool De Ontdekkingsreis in Driebergen. Anna van Stappershoef vertelt dat ze met kinderen van andere scholen hun idee mochten vertellen bij de jeugdgemeenteraad. “Daarna mag iedereen stemmen en dan hoop je dat jouw idee gekozen wordt,” vertelt ze. Helaas haalde hun voorstel om folders en een website te maken waarin ze vertellen hoe ongezond houtrook is, het niet. “De burgemeester was er ook, hij zei dat het onderwerp ook in de gewone politiek besproken wordt en dat het te moeilijk was voor de andere kinderen,” zegt Van Stappershoef. Dat was jammer, want de meiden willen dat er maatregelen komen. Djuna Dokter: “Er moet iets veranderen en we hopen dat mensen in ieder geval niet meer stoken bij mist.”

Hier vindt u het artikel zoals het in de krant stond NH 5-12-2018 Op de bres voor schone lucht 

Het doet ons denken aan het optreden van Greta Thunberg uit Zweden dit tijdens de klimaatconferentie in Katowice haar toespraak hield, die wereldwijd werd gepubliceerd. Hieronder de tekst van haar vertaalde toespraak.

Mijn naam is Greta Thunberg. Ik ben 15 jaar oud en ik kom uit Zweden.

Ik spreek in naam van CLIMATE JUSTICE NOW.

Velen zeggen dat Zweden slechts een klein land is en dat het niet uitmaakt wat we doen. Maar ik heb geleerd dat je nooit te klein bent om het verschil te maken. En als een paar kinderen over de hele wereld HEADLINES krijgen gewoon door niet naar school te gaan, beeld je dan in wat we allemaal samen kunnen doen, als we maar willen.

Maar om dat te doen moeten we duidelijk zijn. Hoe ongemakkelijk dat ook is. Jullie spreken enkel van “groene economische groei” omdat jullie bang zijn anders onpopulair te worden.

Jullie spreken enkel van vooruitgang met dezelfde slechte ideeën die deze puinhoop veroorzaken, zelfs wanneer aan de noodrem trekken de enige zinvolle oplossing is.

Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals ze is. Zelfs die last laten jullie aan ons kinderen over. Maar ik lig niet wakker van populair zijn. Ik lig wakker van KLIMAATRECHTVAARDIGHEID en onze levende planeet.

Onze maatschappij wordt opgeofferd zodat een klein groepje mensen veel geld kan verdienen. Onze BIOTHOOP wordt opgeofferd zodat de rijken in landen als het mijne in luxe kunnen leven. Het lijden van de massa betaalt de uitspanningen van de enkelingen.

In het jaar 2078 zal ik mijn 75e verjaardag vieren. Als ik kinderen heb, zullen ze die dag misschien met mij doorbrengen. Misschien zullen ze me vragen waarom jullie niets deden toen er nog tijd was om te handelen.

Jullie zeggen meer van jullie kinderen te houden, dan van wie dan ook, maar toch stelen jullie hun toekomst voor hun ogen weg. Totdat jullie je gaan focussen op wat er moet gebeuren wat er politiek mogelijk is, is er geen hoop. We kunnen geen CRISIS oplossen zonder het te behandelen als een CRISIS. We moeten de fossiele brandstoffen in de grond houden en ons focussen op de mogelijkheden en als de oplossingen in het huidige systeem onmogelijk te vinden zijn, dan moeten we het systeem misschien maar veranderen.

We zijn niet naar hier gekomen om bij de wereldleiders te smeken om om ons te geven, jullie hebben ons in het verleden genegeerd en zullen dat nog eens doen. Jullie hebben geen excuus meer en wij hebben geen tijd meer. We zijn naar hier gekomen om te vertellen, dat de verandering er komt, of jullie het nu leuk vinden of niet. De echte macht is van het volk.

Bedankt.