Home » Houtrook » Volkskrant: ‘Niet half stikken door rook’ moet zwaarder wegen dan ‘is knus want met vlammetjes’

Volkskrant: ‘Niet half stikken door rook’ moet zwaarder wegen dan ‘is knus want met vlammetjes’

We doen allemaal mee

‘Niet half stikken door rook’ moet zwaarder wegen dan ‘is knus want met vlammetjes’  Dit zo maar een van de opvallende zinnen die u tegenkomt in een Column van Asha ten Broeke in de Volkskrant van 27 december 2018.

Zelf koos zij de titel in de digitale krant: “We boeken pas vooruitgang als ook kwetsbaren eisen mogen stellen aan inrichting van onze samenleving”. De redactie maakte er in de papieren krant van: “De pret van de sterkste”. Haar bijdrage deze week was zo sterk, dat de hoofdredactie er een verwijzing naar maakte op de voorpagina.

Al deze zinnen hebben één ding met elkaar gemeen. Er is een groep houtstokers in Nederland die het leven van omwonenden zuur maakt en niet bereid is op enigerlei wijze rekening met de woonomgeving te houden. Resultaat: miljoenen mensen worden onnodig blootgesteld aan voor de gezondheid gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAKs. Zelfs meer fijnstof dan de 8 miljoen auto’s die in Nederland rondrijden en dan ook nog midden in de woonomgeving. Ook geeft één houtkachel meer vervuiling dan zes vrachtwagens zoals eerder in een factcheck van de Volkskrant bleek. Van het stoken van hout, houtpellets of biomassa kan je naast kanker, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD krijgen. De noodzaak van een stookverbod. Mooie verhalen van de verkoper zijn niets waard. Specificaties verhullen de waarheid achter deze sjoemelkachels, zoals u hier kunt lezen.

Zoals Stientje van Veldhoven, onze staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu, op 25 juni jongstleden zo treffend zei, zowel bij de NOS als bij RTL:  “Schone lucht is van levensbelang”  en “Een veilig niveau van verontreiniging bestaat niet”. Uitspraken die ik herken van bijvoorbeeld het RIVM.

Wat ons betreft had de gehele column op de voorpagina mogen worden afgedrukt of wellicht had de hoofdredactie in het dagelijkse commentaar de conclusie kunnen meenemen: “Maar ik denk dat we pas echt vooruitgang boeken als we afspreken dat ook de zieken, de kwetsbaren, de beperkten en de stillen eisen mogen stellen aan de inrichting van onze samenleving – ook als ze daarmee de pret van de sterksten bederven. Dat zij evenzeer een goed leven mogen claimen als ieder ander. Uit respect, niet uit liefdadigheid. Als recht, niet als gunst.

Met dank aan Asha ten Broeke.

Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig geworden naar de inhoud van deze column. Hieronder de digitale versie: Volkskrant 27-11-2018 We boeken pas vooruitgang als ook kwetsbaren eisen mogen stellen aan inrichting van onze samenleving

De publicatie in de papieren krant ziet u hier:

Dat velen zich niet alleen ergeren maar ook ziek worden van deze ziekmakende kachels, zoals open haarden, houtkachels, onterecht gesubsidieerde pelletkachels, en allerlei open vuur, apparaten en installaties die men buiten gebruikt, moge duidelijk zijn. Het is dringend noodzakelijk dat er een stookverbod komt in de woonomgeving en dat er niet langer onverantwoord omgegaan wordt met hen voor wie schone lucht noodzakelijk is. Dat zijn u en ik. 9,37% en 47,13% maakt samen 56,5% van de inwoners is die houtkachels helemaal zat. Zie hieronder.

 

 

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen u regelmatig een update met nieuwe artikelen.