Home » Houtrook » Wat kunt u doen bij houtrookoverlast?

Wat kunt u doen bij houtrookoverlast?

Buren bedankt voor de rookoverlast

Dagelijks worden wij benaderd door gedupeerden van houtrook, met de vraag wat er gedaan kan worden bij hinder of overlast door houtrook en gevaren voor de gezondheid.

Natuurlijk kunnen ramen en deuren gesloten worden en alle luchtroosters dicht. Maar dat is geen oplossing want u sluit zich zelf op, u heeft geen ventilatie meer en bovendien komt de fijnstof vaak zonder dat u het ruikt toch nog door kieren en deuren naar binnen. Alles dicht is een soort verdediging om de rook zo veel mogelijk buiten te houden. Maar waarom zou u zich “verdedigen”. U heeft recht op schone lucht en niemand heeft het recht om u in de stank en voor de gezondheid gevaarlijke stoffen te zetten. Vaak weet u waar de rook vandaan komt, maar het kan ook voorkomen dat de rook van verschillende bronnen komt en dat u niet kunt nagaan waar de uiteindelijke veroorzaker of veroorzakers zich bevinden.

Weet u wie het is, dan zou u het gesprek aan kunnen gaan. Dat is echter vaak aan dovemansoren gericht. Maar u kunt het proberen. Nee heeft u en ja kunt u krijgen. Indien de stoker voorstelt iets minder te stoken, dan schiet u daar niets mee op. Want dan heeft u nog altijd de ongezonde lucht en kunt u er ziek van worden. U kunt nog altijd niet wanneer u dat wenst uw ramen of roosters open doen. Het kacheltje is vaak heilig. Als uw gezondheid u lief is dan start u een procedure bij uw gemeente om van het stoken af te komen. Gemeenten zeggen maar al te graag, dat zij er niets aan kunnen doen. Doch dat is niet altijd correct. Men kan vaak wel wat doen, als men maar wil. Soms moet de APV daarvoor aangepast worden, doch men kan ook handhaven op basis van artikel 7.22. Neemt u contact met ons op via het meldingen formulier en wij sturen u een e-mail met advies en enkele bijlagen en een voorbeeld van een handhavingsverzoek. Een klacht melden bij uw gemeente helpt niet. Dat is slechts een registratie van het probleem. Het is noodzakelijk om een officieel handhavingsverzoek in te dienen. Uw gemeente is verplicht daar binnen 8 weken op te antwoorden.

Hieronder een overzichtelijk document dat onze secretaris voor u heeft samengesteld.

Wat kunt u doen bij houtrookoverlast?