Home » Video's » Er is helemaal niets CO2 neutraal aan houtpellets en biomassa. Kijk hier waarom

Er is helemaal niets CO2 neutraal aan houtpellets en biomassa. Kijk hier waarom

Het vervuilen van het milieu door houtpellets en biomassa wordt vaak goedgepraat door te vertellen dat het CO2 neutraal is. Maar er is helemaal niets CO2 neutraal aan houtpellets voor de pelletkachel en pellets voor de biomassa centrales. Om de op konijnenvoer lijkende brokjes hout te produceren wordt erg veel energie gebruikt. In deze video kunt u zien hoe dat proces verloopt voordat het in plastiek zakken verpakt vaak ook nog met op stookolie varende schepen naar Europa wordt vervoerd.

Het stoken van houtpellets is slecht voor de gezondheid, milieu en klimaat en draagt op geen enkele wijze bij aan de beoogde energietransitie. En ook niet onbelangrijk, het kost vele miljarden aan subsidie.

Bij het verbranden van de houtpellets komen er net als bij brandhout verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAKs. Daar kan men kanker van krijgen, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD.

Daarnaast komt er bij de productie van de pellets en bij het verbranden veel CO2 vrij. Bij het verbranden alleen al 2 x meer dan bij aardgas en zelfs 15% meer in vergelijk met steenkool.

Bomen worden onnodig gekapt, waardoor de ontbossing wordt versterkt en de biodiversiteit wordt verminderd.

Schema van de productie van houtpellets. Er is veel energie nodig om tot het eindproduct te komen

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen u regelmatig een update met nieuwe artikelen.