Home » Video's » De Monitor: Last van de buren. Dossier houtrookoverlast

De Monitor: Last van de buren. Dossier houtrookoverlast

Regelmatig krijgt het Programma De Monitor van KRO NCRV tips binnen over slepende burenruzies zonder dat de burgemeester of de woningcorporatie lijkt in te grijpen. ‘Kan iemand de buurman stoppen?’ vroeg men in onze laatste oproep. Uitzending 18 december 2016.

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de open haard. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie. En niet zelden leidt dat tot overlastgevende situaties. Moeten er meer maatregelen komen om hout stoken te reguleren?

Opvallend genoeg ontvingen we op onze laatste oproep over burenruzies e-mails van mensen die last hebben of zorgen maken om de houtstokende buren. Bijvoorbeeld van Jos: ‘Door asociaal stookgedrag van de buren wordt een normaal leven onmogelijk gemaakt. Gemeenten zeggen dat ze niets kunnen doen of kijken de andere kant op. (…) De gezondheid van deze mensen wordt ernstig in gebaar gebracht.’ Wat is hier aan de hand?

 

‘Gemeenten zeggen dat ze niets kunnen doen of kijken de andere kant op’

In een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lezen we dat fijnstof uit houtrook even schadelijk is voor de gezondheid als fijnstof uit het verkeer. Worden we ziek van houtrook? En zo ja, zijn er dan geen maatregelen nodig om de risico’s te verkleinen?

Volgens ons buurland België wel. De stad Gent lanceerde afgelopen weekend een campagne waarmee ze haar inwoners wil vragen om zo weinig mogelijk de open haard of houtkachel aan te steken. ‘Want twee uur hout branden heeft hetzelfde effect als 300 kilometer rijden met een vrachtwagen.’ Ook Antwerpen start volgend jaar zo’n campagne om de inwoners bewust te maken van de risico’s als je de kachel laat branden.

Maatregelen nodig?

 

 

Ook in Nederland lijkt dit onderwerp steeds hoger op de agenda te komen staan. In oktober vorig jaar publiceerden de noordelijke GGD’s een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het stoken van hout de gezondheidsgrenzen overschrijdt. De Monitor hield een enquete bij 25 GGD’s.

Vraag 1: Vindt u dat mensen die overlast van houtrook ervaren voldoende hiertegen worden beschermd?

 

Vraag 2: Vindt u dat er meer maatregelen genomen moeten worden door de overheid om overlast door houtrook tegen te gaan?

 

Daarop volgde afgelopen zomer een brief van het Longfonds aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het hoog tijd wordt dat gemeenten adequate handvatten krijgen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. Tientallen mensen zouden zich jaarlijks bij hen melden met het bericht dat ze ziek worden door de houtrook van hun buren.

De Monitor is benieuwd naar jullie verhalen. Heb jij last van hout stokende buren? Of ben jij als onderzoeker of ambtenaar bij het Rijk of de gemeente betrokken bij dit onderwerp? Stuur tips naar KRO de Monitor. Dat kan hier.

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen u regelmatig een update met nieuwe artikelen.