Home » Video's » Thijs van den Brink en Jesse Klaver in “Dit is de Dag” op Radio 1: De houtkachel kan niet meer.

Thijs van den Brink en Jesse Klaver in “Dit is de Dag” op Radio 1: De houtkachel kan niet meer.

Bij de verkoop van de woning van Jesse Klaver van GroenLinks was deze woning in de Copernicusstraat in Den Haag natuurlijk ook op Funda te zien met foto’s van het interieur waarin prominent een houtkachel stond en in de tuin een forse stapel hout. De Telegraaf was er als de kippen bij om dit verder in de publiciteit te brengen, omdat GroenLinks voorloper is als het om het klimaat gaat en zo’n houtkachel daarbij totaal niet past. De Telegraaf noemde het hypocriet.

Thijs van den Brink in “Dit is de Dag”

Deze ziekmakende kachels geven naast luchtverontreiniging ook nog eens twee maal meer CO2 dan bij het gebruik van aardgas. Een houtkachel past daarom niet bij de klimaatplannen van GroenLinks. Regionaal en Lokaal is GroenLinks dan ook meestal voor maatregelen tegen de houtkachels en voor het afschaffen van de onterechte subsidies op pelletkachels. Wanneer een partijleider dan zo’n kachel in huis heeft en deze ook regelmatig gebruikt, gezien de hoeveelheid hout in de tuin, dan wordt dat een pijnlijke zaak. Omdat Jesse Klaver vertelde dat hij de kachel enkele keren per jaar gebruikte, zag ik op Twitter de opmerking voorbij komen wat hij zou doen wanneer zijn kinderen een paar keer per jaar een sigaret wilden roken. Houtrook is 12x slechter dan de rook van sigaretten. Dat kan natuurlijk niet. Maar waarom dan wel die houtkachel. Mensen zijn niet erg consequent. De kachel zou er al gestaan hebben bij aankoop van het huis.

Jesse Klaver bevestigt in het programma op de vraag van Thijs van den Brink, ook als dit een politieke uitspraak was voor de verkiezingstijd, dat houtkachels ontzettend slecht zijn voor de luchtkwaliteit en als iemand daar zijn huis mee zou verwarmen dat we dan terug gaan naar de vorige eeuw. Kijk en luister zelf naar het fragment dat slechts 48 seconden in beslag neemt.

Het moet na deze reuring rondom de houtkachel van Jesse Klaver, toch zo goed als een zekerheid zijn, dat de nieuwe woning in dezelfde straat in Den Haag verstoken blijft van welk apparaat dan ook dat op hout gestookt kan worden.

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen u regelmatig een update met nieuwe artikelen.